Aangifte en controle
De lessencyclus over fiscale procedure richt zich tot de medewerkers in kantoren van advocaten, notarissen, accountants en belastingconsulenten, die kennis wensen te nemen van de basisprincipes van de fiscale procedure. Hoewel de klemtoon op de basisbeginselen ligt, wil deze lessenreeks, die zich binnen het postgraduaat Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk situeert, toch ruim informeren over de fiscale procedure en een grondige studie zijn. De lessenreeks is ook uitermate geschikt voor wie de basics van de fiscale procedure reeds onder de knie heeft, maar via een systematische uiteenzetting een opfrissing en update wenst van de geldende regels.
De lessencyclus start met de studie van de procedure inzake inkomstenbelastingen.
Daarna wordt achtereenvolgens aandacht besteed aan de procedure inzake btw, de procedure inzake registratie- en successierechten en het fiscaal strafrecht. De lessencyclus wordt afgesloten met een uiteenzetting over procedures die erop gericht zijn het aantal fiscale geschillen terug te dringen: Dienst Voorafgaande Beslissingen en de Fiscale bemiddelingsdienst.
Belangstellenden kunnen inschrijven op de volledige lessenreeks (1.000 euro) of op één of meerdere afzonderlijke topics.
In de inkomstenbelastingen start de heffingsprocedure met de indiening van de aangifte, hetzij op papier, hetzij meer en meer elektronisch. Vanaf wanneer is een natuurlijk persoon of een rechtspersoon verplicht om een aangifte in te dienen en wanneer eindigt die verplichting? Over welke termijn beschikken zij om de aangifte in te dienen en is verlenging mogelijk?
Een andere belangrijke vraag betreft de juridische waarde van de aangifte zelf en van de verschillende gegevens en verklaringen die erin zijn opgenomen. Op de indiening van de aangifte volgt de controle ervan. Die kan summier of uitgebreid zijn. Op welke wijze kan en mag de fiscale administratie de juistheid van de aangifte nagaan? Waar moet de controle van de aangifte plaatsvinden?
Hoe gebeurt de controle van een digitale boekhouding? Mag de belastingadministratie de bedrijfslokalen inspecteren?
Welke vragen mag de fiscus stellen aan klanten, leveranciers en financiële instellingen? Over hoeveel tijd beschikt de administratie om haar controles uit te voeren?
23/131 O ON DEMAND | Beschikbaar vanaf 13/02/2023 | 7628
23/131 O ON DEMAND | Beschikbaar vanaf 13/02/2023 In winkelkar:23/131 O ON DEMAND | Beschikbaar vanaf 13/02/2023
Het seminarie duurt 3,5 uur.
U heeft de keuze tussen:
het seminarie FYSIEK volgen op locatie in BRUSSEL, of
het seminarie UITGESTELD bekijken (on demand).
Iedere deelnemer ontvangt na het beantwoorden van de aanwezigheidsvragen en de afsluitende toets, zowel bij een seminarie op locatie en een on-demand-seminarie, een attest erkend door de volgende instituten:
het ITAA (categorie A);
het I.B.R.;
het BIV;
de Vlaamse Balies;
de Nationale Kamer van Notarissen.
Brussel - Odisee
Stormstraat 2
1000 Brussel
België
Bereikbaarheid: De campus is heel gemakkelijk te bereiken: te voet of met de fiets, met het openbaar vervoer, of met de auto.
Het station Brussel-Centraal ligt op wandelafstand van de campus. Om vanuit Brussel-Centraal tot aan de campus te geraken, volg je vanuit de grote hal van het station de Keizerinnenlaan. De vierde straat links is de Stormstraat.
De campus is vlot bereikbaar vanop de kleine ring rond Brussel.
Parking: de deelnemers aan de seminaries en de causerieën (met uitzondering van de Grondige Snelcursussen) ontvangen een gratis parkingticket dat enkel geldig is voor de volgende parkings:
- Parking Grote Markt, Grasmarkt 104, Brussel (inrit rechtover het Centraal Station)
- Parking Munt, Muntplein 25, Brussel
- Parking Schildknaap, Schildknaapstraat 15-17, Brussel
On demand
Een on-demand-seminarie is een opname van een seminarie. De deelnemer kan deze opname bekijken op een door hem/haar zelfgekozen tijdstip.