Belangrijke ontwikkelingen in het straf(proces)recht relevant voor cijferberoepen

Het nieuwe Strafwetboek is een titanenwerk.. Het ging om de eerste update sinds 1867. Het nieuwe wetboek weerspiegelt de hedendaagse normen en waarden: wat we wel of niet toelaatbaar vinden, welke misdrijven de samenleving streng bestraft wil zien en hoe we met concepten als straffen en rehabilitatie omgaan. 

Het nieuwe strafwetboek bestaat uit twee delen, nl. 

  • Boek I omvat de algemene beginselen van het strafrecht en regels inzake strafbaarstelling; 
  • Boek II bevat alle misdrijven. 

De uiteenzetting beperkt zich tot de strafrechtelijke aansprakelijkheid voor fiscale misdrijven. Fiscale misdrijven, en de eraan verbonden straffen, zijn opgenomen in de fiscale wetboeken. Probleem is dat er voor de gangbare principes steeds wordt verwezen naar het Strafwetboek en het Wetboek van Strafvordering. Het is dus zeer belangrijk om minstens de grote principes van deze beide wetboeken samen te lezen met het fiscaal wetboek.

De strafrechtelijke bepalingen van het WIB en het W.BTW werden zeer recent door de Wet van 16 mei 2024 aangepast aan  de invoering van het nieuwe Strafwetboek. 

In de bedrijfseconomische wereld is het niet abnormaal dat er meer en meer een beroep wordt gedaan op cijferberoepers om de belastingplichtige bij te staan bij het vervullen van zijn boekhoudkundige en fiscale formaliteiten. Cliënten dringen hierbij vaak aan om de minst belaste paden te betreden. Cijferberoepers houden dus best rekening met mogelijke aansprakelijkheden bij de uitoefening van hun beroepsactiviteit. 

Ondanks het feit dat de Brepolsdoctrine, een mijlpaalarrest van 6 juni 1961, toestaat dat de belastingplichtige de minst belaste weg kiest, zolang er geen sprake is van veinzing of simulatie, zijn de beroepsbeoefenaars beter op hun hoede voor aansprakelijkheden bij de uitoefening van hun beroepsactiviteit. Want voor je het beseft ben je onbewust mee betrokken bij frauduleuze praktijken. 

Naast het strafrecht onderging ook het strafprocesrecht recent substantiële wijzigingen.  Zo bracht de wet van 9 april 2024 nieuwe regels voor de verjaring van de strafvordering en de beoordeling van de redelijke  termijn.

Daarnaast is er ook de Wet van 14 april 2024 die de procedure van voorafgaande schulderkenning wijzigt evenals de spijtoptantenregeling. Ook werd de regeling van de minnelijke schikking gewijzigd.
 

Academisch adviseur - Tax Dispute Resolution Team – Deloitte Legal – Lawyers en gewoon hoogleraar verbonden aan het Instituut voor Strafrecht van de KU Leuven
Partner Deloitte Legal, Prof. FHS
Prijs:
€ 165

Het seminarie duurt 2 uur. 

U heeft de keuze tussen: 

  • het seminarie FYSIEK volgen op locatie in BRUSSEL, of
  • het seminarie volgen via LIVESTREAMING (real time), of
  • het seminarie UITGESTELD bekijken (on demand). 


Iedere deelnemer ontvangt na het beantwoorden van de aanwezigheidsvragen en de afsluitende toets, zowel bij een seminarie op locatie, een real time- als een on-demand-seminarie, een attest erkend door de volgende instituten:

  • het ITAA (categorie A);
  • het I.B.R.;
  • het BIV;
  • de Vlaamse Balies;
  • de Nationale Kamer van Notarissen. 
ma 16/12/2024 | 10:00 - 12:00

Brussel - Odisee

Odisee Brussel

Stormstraat 2
1000 Brussel
België

Op map tonen

Bereikbaarheid: De campus is heel gemakkelijk te bereiken: te voet of met de fiets, met het openbaar vervoer, of met de auto.
Het station Brussel-Centraal ligt op wandelafstand van de campus. Om vanuit Brussel-Centraal tot aan de campus te geraken, volg je vanuit de grote hal van het station de Keizerinnenlaan. De vierde straat links is de Stormstraat.
De campus is vlot bereikbaar vanop de kleine ring rond Brussel.

Parking: de deelnemers aan de seminaries en de causerieën (met uitzondering van de Grondige Snelcursussen) ontvangen een gratis parkingticket dat enkel geldig is voor de volgende parkings:

 

PRINT

PRINT

ma 16/12/2024 | 10:00 - 12:00

Real time

Een realtimeseminarie wordt op een vooraf bepaalde dag en op een vaststaand tijdstip gegeven. Je kan rechtstreeks en interactief deelnemen. 

wo 18/12/2024 - wo 18/12/2030 | Heel de dag

On demand

Een on-demand-seminarie is een opname van een seminarie. De deelnemer kan deze opname bekijken op een door hem/haar zelfgekozen tijdstip. 

Strafrecht