De ecologische transitie van KMO's: een begeleide tocht doorheen de jungle van de fiscale stimuli
De ecologische transitie is niet langer een verre toekomstvisie, maar een dringende uitdaging voor bedrijven. KMO’s spelen hierin een belangrijke rol. Om de overstap naar duurzaamheid haalbaar én betaalbaar te maken, biedt de overheid een breed scala aan stimulerende maatregelen. Met dit seminarie gidsen we u door de jungle van maatregelen en zetten we uw bedrijf op weg naar een duurzame toekomst.
Elk van de drie gewesten heeft een eigen beleid ontwikkeld om bedrijven in hun regio te ondersteunen bij de ecologische transitie. Ook de federale regering draagt bij door maatregelen te nemen waarmee ondernemingen de kosten van duurzaam beleid deels kunnen verlagen of terugverdienen.
Vooreerst wordt er dieper ingegaan op de incentives van de federale regering.
Een van de meest toegankelijke manieren om te verduurzamen, is via een doordacht mobiliteitsbeleid. De fiets en step staat hierbij centraal. De belastingvrije fietsvergoeding, zoals voorzien in artikel 38, §1, 14° WIB92, stimuleert werknemers om duurzaam naar het werk te pendelen. Ook kosten voor het huren van deelfietsen, de aankoop en het onderhoud van bedrijfsfietsen zijn volledig fiscaal aftrekbaar. Daarnaast kunnen investeringen in infrastructuur zoals douches, kleedruimtes en fietsenstallingen rekenen op fiscale voordelen, wat het voor werkgevers makkelijker maakt om fietsen aantrekkelijker te maken voor hun personeel. Belangrijke vragen die kunnen worden gesteld zijn hoe deze voordelen worden gewaardeerd, wat de belastingadministratie ziet als belastbare voordelen en of de voordelen samen met de belastingvrije fietsvergoeding kunnen worden toegepast.
De Wet van 22 december 2023 voorziet in een ‘verrekenbaar en terugbetaalbaar’ belastingkrediet voor werkgevers die de fietsvergoedingen vrijwillig verhogen. Noteer dat de Wet van 28 december 2023 ook een belastingkrediet invoert voor werkgevers die verplicht zijn om een fietsvergoedingen in te voeren of deze te verhogen ingevolge CAO nr. 164. Tijdens het seminarie wordt het onderscheid tussen beide belastingkredieten op praktische wijze toegelicht. Daarbij wordt nagegaan welke formaliteiten er moeten worden nageleefd.
Ook op het vlak van elektrische voertuigen zet de overheid stevig in. De wet van 25 november 2021 bepaalt dat de fiscale aftrekbaarheid van fossiele bedrijfswagens geleidelijk wordt afgebouwd vanaf 2025, wat een duidelijke stimulans is om te kiezen voor elektrische alternatieven. Daarnaast worden investeringen in laadpalen gepromoot en ondersteund. In het seminarie focussen we zowel op het standpunt van degene die de laadpaal installeert als van degene die de laadpaal gebruikt.
Een ander aspect dat aan bod komt, is de thematische investeringsaftrek van resp. 40% of 30% die van toepassing is op duurzame investeringen. Dit geldt niet alleen voor mobiliteit, maar ook voor andere ecologische uitgaven, zoals energie-efficiëntie en infrastructuur. Welke investeringen komen in aanmerking? Moet er een attest aangevraagd worden? In welke gevallen is de thematische investeringsaftrek niet van toepassing?
Ook de verschillende gewesten richten hun pijlen op het behalen van de klimaatdoelstellingen. In de mate dat deze gewestelijke maatregelen betrekking hebben op belastingen, zullen deze ook beperkt aan bod komen tijdens het seminarie.
25/21 B - BRUSSEL | 25/03/2025 van 14.00 tot 17.30 uur | 8529
25/21 B - BRUSSEL | 25/03/2025 van 14.00 tot 17.30 uur In winkelkar:25/21 B - BRUSSEL | 25/03/2025 van 14.00 tot 17.30 uur
25/21 R - REAL TIME | 25/03/2025 van 14.00 tot 17.30 uur | 8526
25/21 R - REAL TIME | 25/03/2025 van 14.00 tot 17.30 uur In winkelkar:25/21 R - REAL TIME | 25/03/2025 van 14.00 tot 17.30 uur
25/21 O - ON DEMAND | Beschikbaar vanaf 27/03/2025 | 8530
25/21 O - ON DEMAND | Beschikbaar vanaf 27/03/2025 In winkelkar:25/21 O - ON DEMAND | Beschikbaar vanaf 27/03/2025
Het seminarie duurt 3,5 uur.
U heeft de keuze tussen:
- het seminarie FYSIEK volgen op locatie in BRUSSEL, of
- het seminarie volgen via LIVESTREAMING (real time), of
- het seminarie UITGESTELD bekijken (on demand).
Iedere deelnemer ontvangt na het beantwoorden van de aanwezigheidsvragen en de afsluitende toets, zowel bij een seminarie op locatie, een real time- als een on-demand-seminarie, een attest erkend door de volgende instituten:
- het ITAA (categorie A);
- het I.B.R.;
- het BIV;
- de Vlaamse Balies;
- de Nationale Kamer van Notarissen.
Brussel - Odisee

Stormstraat 2
1000 Brussel
België
Bereikbaarheid: De campus is heel gemakkelijk te bereiken: te voet of met de fiets, met het openbaar vervoer, of met de auto.
Het station Brussel-Centraal ligt op wandelafstand van de campus. Om vanuit Brussel-Centraal tot aan de campus te geraken, volg je vanuit de grote hal van het station de Keizerinnenlaan. De vierde straat links is de Stormstraat.
De campus is vlot bereikbaar vanop de kleine ring rond Brussel.
Parking: de deelnemers aan de seminaries en de causerieën (met uitzondering van de Grondige Snelcursussen) ontvangen een gratis parkingticket dat enkel geldig is voor de volgende parkings:
- Parking Grote Markt, Grasmarkt 104, Brussel (inrit rechtover het Centraal Station)
- Parking Munt, Muntplein 25, Brussel
- Parking Schildknaap, Schildknaapstraat 15-17, Brussel
Real time
Een realtimeseminarie wordt op een vooraf bepaalde dag en op een vaststaand tijdstip gegeven. Je kan rechtstreeks en interactief deelnemen.
On demand
Een on-demand-seminarie is een opname van een seminarie. De deelnemer kan deze opname bekijken op een door hem/haar zelfgekozen tijdstip.
