Aandachtspunten bij gesplitste aankoop en gesplitste inschrijving

De gesplitste aankoop is een techniek van vermogensplanning waarbij de eigendom van een onroerend goed gesplitst wordt aangekocht, bijvoorbeeld de ouders voor het vruchtgebruik en de kinderen voor de blote eigendom. De kinderen financieren hun aankoop van de blote eigendom vaak met geld dat hun ouders hen voorafgaandelijk hebben geschonken. Bij het overlijden van de ouders zal, vanuit burgerrechtelijk standpunt, het vruchtgebruik uitdoven en zullen de kinderen automatisch en van rechtswege volle eigenaar worden van het onroerend goed. 

Fiscaal zal het onroerend goed echter op basis van een wettelijke fictie voor de volle eigendom in de nalatenschap van de vruchtgebruiker vallen en als dusdanig voor de volle eigendom aan erfbelasting worden onderworpen, tenzij er geen sprake is van een bedekte bevoordeling. 

Wat een bedekte bevoordeling is en hoe het tegenbewijs daarvan moet worden geleverd, heeft al veel inkt doen vloeien.

Het laatste standpunt van de federale fiscale administratie dateert van juli 2020. 
Ook VLABEL heeft een standpunt omtrent gesplitste 'aankopen' van onroerend goed en gesplitste 'inschrijvingen' van effecten en geldbeleggingen gepubliceerd, dat recent is geactualiseerd. Dit gebeurde door het toevoegen van een lijst met voorbeelden ter verduidelijking. 

De causerie beperkt zicht dus niet enkel tot de gesplitste aankoop, maar ook de gesplitste inschrijving komt uitgebreid aan bod via een gedetailleerde bespreking van het standpunt nr. 20067 van VLABEL. 

Bijzonder in deze causerie zijn de illustraties met cijfervoorbeelden en de aandacht voor tot op heden weinig belichte vragen als: 

  • Wat als er aan het vruchtgebruik wordt verzaakt? 
  • Wat als het onroerend goed wordt verkocht? 
  • Zijn er redmiddelen bij een ‘foute’ gesplitste aankoop? 
  • Wat als de constructies door de vruchtgebruiker zijn gefinancierd? …  
     
Vennoot ECGB Advocaten
Prijs:
€ 165

Het seminarie duurt 2 uur. 

U heeft de keuze tussen: 

  • het seminarie FYSIEK volgen op locatie in BRUSSEL, of
  • het seminarie volgen via LIVESTREAMING (real time), of
  • het seminarie UITGESTELD bekijken (on demand). 


Iedere deelnemer ontvangt na het beantwoorden van de aanwezigheidsvragen en de afsluitende toets, zowel bij een seminarie op locatie, een real time- als een on-demand-seminarie, een attest erkend door de volgende instituten:

  • het ITAA (categorie A);
  • het I.B.R.;
  • het BIV;
  • de Vlaamse Balies;
  • de Nationale Kamer van Notarissen. 
-

Brussel - Odisee

Odisee Brussel

Stormstraat 2
1000 Brussel
België

Op map tonen

Bereikbaarheid: De campus is heel gemakkelijk te bereiken: te voet of met de fiets, met het openbaar vervoer, of met de auto.
Het station Brussel-Centraal ligt op wandelafstand van de campus. Om vanuit Brussel-Centraal tot aan de campus te geraken, volg je vanuit de grote hal van het station de Keizerinnenlaan. De vierde straat links is de Stormstraat.
De campus is vlot bereikbaar vanop de kleine ring rond Brussel.

Parking: de deelnemers aan de seminaries en de causerieën (met uitzondering van de Grondige Snelcursussen) ontvangen een gratis parkingticket dat enkel geldig is voor de volgende parkings:

 

PRINT

PRINT

-

Real time

Een realtimeseminarie wordt op een vooraf bepaalde dag en op een vaststaand tijdstip gegeven. Je kan rechtstreeks en interactief deelnemen. 

-

On demand

Een on-demand-seminarie is een opname van een seminarie. De deelnemer kan deze opname bekijken op een door hem/haar zelfgekozen tijdstip. 

Gesplitste aankoop