De fiscale behandeling van controlestructuren (maatschap, NV, PSAK, STAK, Soparfi, trust, Liechtensteinse Stiftung, …)
Om te weten wie op welke manier controle heeft over een bedrijf, bekijkt men eerst de statuten van die vennootschap. Toch wordt in de praktijk zo een vennootschap of een groep van vennootschappen vaak ondergebracht in een afzonderlijke "controlestructuur". Controlestructuren kunnen de vorm aannemen van een vennootschap, al dan niet met rechtspersoonlijkheid, maar evengoed ook die van een stichting of een trust.
Elke rechtsvorm heeft zijn typische eigenschappen die bepalen voor welke situatie welke controlestructuur het meest aangewezen is. Ook de fiscale aspecten van deze verschillende controlestructuren kunnen sterk verschillen. Dit alles maakt dat er ook (familie)bedrijven zijn voor wie een combinatie van deze controlestructuren aangewezen is.
In dit seminarie leggen we de focus op de onderscheidende fiscale gevolgen van onder meer de maatschap, de Belgische vennootschap met rechtspersoonlijkheid als holding, de Belgische private stichting zowel als doelvermogen als certificeringsvehikel, de Nederlandse stichting–administratiekantoor, de Luxemburgse Soparfi, de Liechtensteinse Stiftung en de Angelsaksische trust. Dit zowel vanuit het perspectief van de inkomstenbelasting, als die van de schenk- en erfbelasting. De tendensen die we kunnen afleiden uit recente rechtspraak en administratieve standpunten worden toegelicht.
Tot slot bespreken we de beslissingen van de Vlaamse belastingdienst anno 2025 om na te gaan in welke mate zij nog aanvaardt dat een controlestructuur door de schenker van het bedrijf gebruikt wordt om na de schenking zelf nog de controle te behouden.
25/17 O - ON DEMAND | Beschikbaar vanaf 17/03/2025 | 8518
25/17 O - ON DEMAND | Beschikbaar vanaf 17/03/2025 In winkelkar:25/17 O - ON DEMAND | Beschikbaar vanaf 17/03/2025
Het seminarie duurt 3,5 uur.
U heeft de keuze tussen:
- het seminarie FYSIEK volgen op locatie in BRUSSEL, of
- het seminarie volgen via LIVESTREAMING (real time), of
- het seminarie UITGESTELD bekijken (on demand).
Iedere deelnemer ontvangt na het beantwoorden van de aanwezigheidsvragen en de afsluitende toets, zowel bij een seminarie op locatie, een real time- als een on-demand-seminarie, een attest erkend door de volgende instituten:
- het ITAA (categorie A);
- het I.B.R.;
- het BIV;
- de Vlaamse Balies;
- de Nationale Kamer van Notarissen.
Brussel - Odisee

Stormstraat 2
1000 Brussel
België
Bereikbaarheid: De campus is heel gemakkelijk te bereiken: te voet of met de fiets, met het openbaar vervoer, of met de auto.
Het station Brussel-Centraal ligt op wandelafstand van de campus. Om vanuit Brussel-Centraal tot aan de campus te geraken, volg je vanuit de grote hal van het station de Keizerinnenlaan. De vierde straat links is de Stormstraat.
De campus is vlot bereikbaar vanop de kleine ring rond Brussel.
Parking: de deelnemers aan de seminaries en de causerieën (met uitzondering van de Grondige Snelcursussen) ontvangen een gratis parkingticket dat enkel geldig is voor de volgende parkings:
- Parking Grote Markt, Grasmarkt 104, Brussel (inrit rechtover het Centraal Station)
- Parking Munt, Muntplein 25, Brussel
- Parking Schildknaap, Schildknaapstraat 15-17, Brussel
Real time
Een realtimeseminarie wordt op een vooraf bepaalde dag en op een vaststaand tijdstip gegeven. Je kan rechtstreeks en interactief deelnemen.
On demand
Een on-demand-seminarie is een opname van een seminarie. De deelnemer kan deze opname bekijken op een door hem/haar zelfgekozen tijdstip.
