Fiscale behandeling van uitgekeerde dividenden in de praktijk
In dit seminarie is het de bedoeling om het volledige systeem van de liquidatiereserves, VVPRbis, gewone dividenden, inkoop eigen aandelen, kapitaalverminderingen met verrassende mogelijkheid VVPRbis hierbij toe te passen, samen met de geherkwalificeerde dividenden ingevolge een toekenning van interesten op rentegevende vorderingen van naderbij te gaan bekijken.
Hierbij worden tal van zogenaamde addertjes onder het gras maar ook enkele publieke zekerheden tegen het licht gehouden. En wat brengt de regeringsvorming en dito Europese vingerwijzing naar onze begroting met zich mee voor onze dividenden, waarbij vast en zeker wel het één en ander inzake dividenden van de intussen befaamde blauwdruk de kop opsteken.
Verder denken we hierbij onder meer aan:
- Begripsomschrijving: uitgekeerde dividenden/interimdividenden/tussentijdse dividenden
- Bruto-winst uitkeren als dividend kan gebeuren tussen de 68 en 70 % netto bij de aandeelhouder, dat kan ook als niet-liquidatiereserve!
- VVPRbis: klopt het dat een VOF, CommV vele jaren “niet” in aanmerking kwam en nu plots wel én volledig, dit gunstregime mag toepassen en .. hoe kan ik dit bij mij realiseren?
- VVPRbis-regeling in combinatie met kapitaalverminderingen bij kleine vennootschappen
- VVPRbis: wie kan in 2024 15 % toepassen?
- VVPRbis: kan het inderdaad een jaar vroeger dan algemeen wordt aangenomen ?
- VVPRbis: de uitkering van een VVPRbis-dividend brengt meer administratieve rompslomp met zich mee dan de meesten vermoeden waardoor ze riskeren door de mand te vallen, let op voor deze valkuilen;
- Kan ik VVPRbis-dividenden uitkeren wanneer mijn kapitaal/inbreng maar € 1 bedraagt? Quid vrijstelling volstortingsplicht?
- Klopt het dat een liquidatiereserve in bepaalde gevallen fiscaal duurder kan uitvallen dan een gewoon dividend?
- Hoe kan het dat een uitkering van een liquidatiereserve aan een holding toch voordelig kan zijn en dus best toch wordt toegepast?
- Familiale planningen van (heel) grote groepen kunnen via een dividend heel fiscaal vriendelijk geregeld worden.
- Is het eigenlijk wel toegelaten om elk jaar een liquidatiereserve aan 13,64 % belastingdruk, bovenop de vennootschapsbelasting, uit te keren?
- Klopt het echt dat ik een inkoop van eigen aandelen kan realiseren van privé aangehouden stukken én ik hierbij géén RV moet betalen ?
- Een Inkoop eigen aandelen van 40 % kan dit op vandaag gebeuren? Hoe zit dit dan fiscaal? Heeft de verkoper dan ook effectief netto meer ontvangen?
- Wat zijn de valstrikken bij een kapitaalvermindering sedert 1 januari 2018 en hoe kunnen we die minimaliseren inzake technische verwerkingen en opvolging?
- Wat is precies de strategisch theoretische uiteenzetting van de gedachte ‘boter bij de vis’, waardoor een uitkering als VVPRbis-dividend misschien wel beter uit de hoek komt dan een liquidatiereserve?
- Een vennootschap vereffenen waarbij de verkoop van aandelen voor 90,9 % netto of de meerwaarde bij de verkoop van een onroerend goed voor meer dan 68 % in handen komt van de aandeelhouder, hoe doen we dit met behulp van dividenden en wat zijn de aandachtspunten hierbij?
- En … hoeveel kosten dividenden in werkelijkheid, kan dit minder?
- Kan men lenen om dividenduitkeringen te financieren?
- Kapitaalvermindering voorafgaand aan interne liquidatieregeling: misbruik of niet? Wat leert ons recente rechtspraak?
- Kan een kapitaalverhoging (fase 2) onmiddellijk volgend op de (dividend)uitkering (fase 1) als tussen die twee stappen een kapitaalvermindering wordt doorgevoerd?
- Opstalrecht en ontbinding vennootschap: liquidatiedividend of niet?
Enz… een boeiende materie in ieder geval !
24/161 B - BRUSSEL | 14/11/2024 van 09.30 tot 13.00 uur | 8317
24/161 B - BRUSSEL | 14/11/2024 van 09.30 tot 13.00 uur In winkelkar:24/161 B - BRUSSEL | 14/11/2024 van 09.30 tot 13.00 uur
24/161 R - REAL TIME | 14/11/2024 van 09.30 tot 13.00 uur | 8318
24/161 R - REAL TIME | 14/11/2024 van 09.30 tot 13.00 uur In winkelkar:24/161 R - REAL TIME | 14/11/2024 van 09.30 tot 13.00 uur
24/161 O - ON DEMAND | Beschikbaar vanaf 18/11/2024 | 8319
24/161 O - ON DEMAND | Beschikbaar vanaf 18/11/2024 In winkelkar:24/161 O - ON DEMAND | Beschikbaar vanaf 18/11/2024
Het seminarie duurt 3,5 uur.
U heeft de keuze tussen:
- het seminarie FYSIEK volgen op locatie in BRUSSEL, of
- het seminarie volgen via LIVESTREAMING (real time), of
- het seminarie UITGESTELD bekijken (on demand).
Iedere deelnemer ontvangt na het beantwoorden van de aanwezigheidsvragen en de afsluitende toets, zowel bij een seminarie op locatie, een real time- als een on-demand-seminarie, een attest erkend door de volgende instituten:
- het ITAA (categorie A);
- het I.B.R.;
- het BIV;
- de Vlaamse Balies;
- de Nationale Kamer van Notarissen.
Brussel - Odisee
Stormstraat 2
1000 Brussel
België
Bereikbaarheid: De campus is heel gemakkelijk te bereiken: te voet of met de fiets, met het openbaar vervoer, of met de auto.
Het station Brussel-Centraal ligt op wandelafstand van de campus. Om vanuit Brussel-Centraal tot aan de campus te geraken, volg je vanuit de grote hal van het station de Keizerinnenlaan. De vierde straat links is de Stormstraat.
De campus is vlot bereikbaar vanop de kleine ring rond Brussel.
Parking: de deelnemers aan de seminaries en de causerieën (met uitzondering van de Grondige Snelcursussen) ontvangen een gratis parkingticket dat enkel geldig is voor de volgende parkings:
- Parking Grote Markt, Grasmarkt 104, Brussel (inrit rechtover het Centraal Station)
- Parking Munt, Muntplein 25, Brussel
- Parking Schildknaap, Schildknaapstraat 15-17, Brussel
Real time
Een realtimeseminarie wordt op een vooraf bepaalde dag en op een vaststaand tijdstip gegeven. Je kan rechtstreeks en interactief deelnemen.
On demand
Een on-demand-seminarie is een opname van een seminarie. De deelnemer kan deze opname bekijken op een door hem/haar zelfgekozen tijdstip.