Onverdeeld onroerend goed gebruikt voor de beroepswerkzaamheid: btw en inkomstenbelastingen

Een probleem dat zich de dag van vandaag de kop opsteekt is de situatie waarbij een belastingplichtige een gebouw aanwend voor zijn beroepsactiviteit dat slechts gedeeltelijk zijn eigendom is. Dit kan meerdere oorzaken hebben, denk maar aan deels beroepsmatig gebruik van de gezinswoning, mede-eigenaar met vrienden, huis geërfd in mede-eigendom, …

In tegenstelling tot de btw-ambtenaar hanteert de fiscus op het vlak van de inkomstenbelastingen twee belangrijke regels die soms verregaande gevolgen kunnen hebben voor de belastingplichtige. Zo mag een gebouw dat slechts gedeeltelijk beroepsmatig wordt gebruikt beperkt afgeschreven worden en moeten de gebruikskosten gelimiteerd worden in functie van het beroepsgedeelte. Om het nog iets ingewikkelder te maken stipuleert de fiscale administratie dat er ook rekening moet houden met het aandeel in de eigendom. Volgende vragen/thema’s krijgen hierbij o.a. een antwoord: 

 • Wat als ik geen eigenaar ben? Mag ik dan überhaupt wel een afschrijving boeken? 
 • Wat als beide personen het onroerend goed gebruiken voor hun eigen beroepsactiviteit? 
 • Gelden deze regels (lees beperkingen) ook voor gehuwden onder het stelsel van gemeenschap van goederen? Leidt dit niet tot discriminatie? Biedt aanpassing van het huwelijkscontract geen soelaas voor vele ondernemers? 
 • Kunnen belastingplichtigen, die elk 50% eigenaar zijn, zich verzetten tegen een taxatie van 50 % van de meerwaarde met als argument dat de echtgenote niet uitsluitend de eigenaar is van het privé-gedeelte en de belastingplichtige-zelfstandige niet uitsluitend de eigenaar van het beroepsgedeelte?
 • Kunnen de belastingplichtigen, die elk 50% eigenaar zijn, stellen dat het feit dat de administratie ten onrechte 50 % als afschrijfbare basis heeft toegestaan in plaats van de juiste 25 % (zijnde de helft van het beroepsmatig gedeelte), haar nog niet het recht verleent om de meerwaarde ten belope van 50 % te belasten?
 • Zijn deze regels ook van toepassing op een gebouwd onroerend goed dat in onverdeeldheid toebehoort aan twee samenwonende, doch niet-gehuwde personen en dat ten belope van 50 % voor het uitoefenen van de beroepswerkzaamheid van één van de partners wordt gebruikt?
 • Wat bij verhuur aan eigen vennootschap van een OG dat gemeenschappelijk is of een eigen goed van de partner?
 • Wat met de uitgaven van een hypothecaire lening als een deel van de woning beroepsmatig worden gebruikt? 
 • Herkwalificatie van huurinkomsten bij verhuur aan eigen vennootschap; 
 • Meerwaardebelasting bij vervreemding van een beroepsmatig gebruikt OG. 

Uit een btw-beslissing van 14 april 1976 blijkt dat de visie van de btw-administratie aanzienlijk soepeler is. Zo wordt er geen rekening gehouden met het aandeel in de eigendom, maar is het wel belangrijk dat het verkregen goed op de juiste naam wordt gefactureerd. 
Het komt soms voor dat de echtgenoten/partners gezamenlijk uitgaven betalen die eigenlijk bedoeld zijn voor de partner met de beroepsactiviteit. Hoe zit het dan met de aftrek van de btw op de uitgaven die bedoeld zijn voor de btw-plichtige activiteit van één van de echtgenoten. Wat is de visie van het Hof van Justitie? Wat als beide echtgenoten een werkzaamheid als belastingplichtige uitoefenen?

Tijdens dit causerie krijgt u aan de hand van cases een overzicht van de geldende regels op het vlak van btw en inkomstenbelastingen. Hierbij krijgt u tips en tricks van de sprekers van waarmee u rekening moet houden in de praktijk. 
 

Hoofdredacteur Belastinggids, Tax adviseur Liantis, Prof. FHS
Managing partner De btw-lijn, Prof. FHS
Prijs:
€ 210

Het seminarie duurt 3,5 uur. 

U heeft de keuze tussen: 

 • het seminarie FYSIEK volgen op locatie in BRUSSEL, of
 • het seminarie volgen via LIVESTREAMING (real time), of
 • het seminarie UITGESTELD bekijken (on demand). 


Iedere deelnemer ontvangt na het beantwoorden van de aanwezigheidsvragen en de afsluitende toets, zowel bij een seminarie op locatie, een real time- als een on-demand-seminarie, een attest erkend door de volgende instituten:

 • het ITAA (categorie A);
 • het I.B.R.;
 • het BIV;
 • de Vlaamse Balies;
 • de Nationale Kamer van Notarissen. 
di 13/06/2023 | 14:00 - 17:30

Brussel - Odisee

Odisee Brussel

Stormstraat 2
1000 Brussel
België

Op map tonen

Bereikbaarheid: De campus is heel gemakkelijk te bereiken: te voet of met de fiets, met het openbaar vervoer, of met de auto.
Het station Brussel-Centraal ligt op wandelafstand van de campus. Om vanuit Brussel-Centraal tot aan de campus te geraken, volg je vanuit de grote hal van het station de Keizerinnenlaan. De vierde straat links is de Stormstraat.
De campus is vlot bereikbaar vanop de kleine ring rond Brussel.

Parking: de deelnemers aan de seminaries en de causerieën (met uitzondering van de Grondige Snelcursussen) ontvangen een gratis parkingticket dat enkel geldig is voor de volgende parkings:

 

PRINT

PRINT

di 13/06/2023 | 14:00 - 17:30

Real time

Een realtimeseminarie wordt op een vooraf bepaalde dag en op een vaststaand tijdstip gegeven. Je kan rechtstreeks en interactief deelnemen. 

do 15/06/2023 - za 15/06/2030 | Heel de dag

On demand

Een on-demand-seminarie is een opname van een seminarie. De deelnemer kan deze opname bekijken op een door hem/haar zelfgekozen tijdstip. 

Bib