Steven Demeulenaere

Steven Demeulenaere
Steven Demeulenaere

Na mijn studies rechtspraktijk en doorgedreven stage op een boekhoud- en belastingconsulentenkantoor werd mij al snel duidelijk dat de wereld van de fiscaliteit een zeer diverse en complexe wereld omvatte.
Het was dan ook duidelijk dat indien ik in deze unieke wereld enige vorm van betekenis wenste te spelen dat mijn huidige scholingsgraad onvoldoende zou blijken.

De vraag die je jezelf dan stelt is: ‘Wat moet ik dan bijstuderen en waar?

Het antwoord dat steeds terug kwam, wanneer ik met verschillende mensen uit de praktijk sprak, was de Fiscale Hogeschool. Deze naam werd steevast gevolgd door ‘niet evident maar een absolute meerwaarde’.

Achteraf gezien kan ik deze stelling enkel bevestigen. Ik ben gestart in september van 2014 aan het postgraduaat fiscaal recht en fiscale praktijk. Het niveau van kennis lag beduidend hoger dan in mijn voorgaande opleiding. Ik was dan misschien maar afkomstig van een hogeschool, toch heb ik menig van mijn collega-studenten en vrienden met universitaire vooropleiding zien worstelen. Doordat elk vak werd gedoceerd door verschillende personen, waarbij juridische kennis maar ook de toepassing ervan in de praktijk werd onderwezen, heeft elke voorgaande opleidingsgraad zijn eigen voordelen in deze richting. In tegenstelling tot universitaire opleidingen die eerder theoretisch zijn en hogeschool opleidingen die eerder praktijkgericht zijn, krijg je hier het beste van deze twee werelden, wat eveneens de moeilijkheid van de opleiding is maar ook de meerwaarde ervan.

Laat deze moeilijkheid je niet afschrikken. Het gegeven dat één vak werd onderwezen door verschillende personen, die afkomstig zijn uit de top van de bedrijfswereld, zorgt ervoor dat je in elk deel van de cursussen een expert ter zake krijgt. Deze personen moeten dagdagelijkse adviezen geven aan cliënteel die (vaak) geen affiniteit hebben met fiscaliteit. De gegeven adviezen dienen dus duidelijk doch simpel te worden aangebracht. De professoren passen dit ook toe in de colleges. Elke materie wordt begrijpelijk doch diepgaand aangebracht.

Het laatste wat ik wens aan te halen is het kader rond de opleiding. De Fiscale hogeschool is geen gigantische instelling. Hierdoor is er dagdagelijks contact tussen de directie, het secretariaat, de professoren en de studenten. Feedback geven, vragen of opmerkingen stellen heeft een onmiddellijke en directe weerslag op de opleiding. Men laat hierbij ook ruimte voor kritiek waarmee ook daadwerkelijk aan de slag wordt gegaan.

Twee jaar later kan ik voor mezelf besluiten dat deze opleiding mij mee heeft gebracht tot het niveau van mijn huidige carrière, waar ik niet ontevreden mee kan zijn.


Paralegal Assistent Tiberghien
Afgestudeerd in 2015