De invordering van fiscale schulden lastens (feitelijk gescheiden en ex-) echtgenoten

In dit seminarie behandelt de invordering van fiscale schulden lastens echtgenoten en wettelijk samenwonenden en lastens feitelijk gescheiden en ex-echtgenoten. De bedoelde fiscale schulden betreffen enkel de inkomstenbelastingen.

Stel, een echtgenoot krijgt af te rekenen met fiscale schulden. Wordt zijn echtgenoot meteen ook betrokken partij bij het invorderingsproces of hangt dit af van het stelsel waaronder de echtgenoten gehuwd zijn? Wat als de echtgenoten niet langer samenwonen maar feitelijk gescheiden zijn? Kan de ontvanger de schulden dan verhalen bij de feitelijk gescheiden echtgenoot? En maakt het een verschil als we met een echtscheiding te maken hebben? Is het vermogen van de ex-echtgenoot dan volledig gevrijwaard? Wat als de niet-belaste ex-echtgenoot opnieuw huwt? Kan de ontvanger in dit geval invorderen op de goederen van de (hertrouwde) ex-echtgenoot, inclusief de gemeenschappelijke goederen van het tweede huwelijk?

Om deze vragen te beantwoorden, is kennis van het huwelijksvermogensrecht en de invorderingsmechanismen van de ontvanger inzake inkomstenbelastingen broodnodig. Ook de invloed van het Invorderingswetboek moet bestudeerd worden. Enkel op die manier kunnen de regels die relevant zijn voor het verhaalsrecht van de ontvanger duidelijk worden. Artikelen  9 en 10 van het Invorderingswetboek kennen een ruim verhaalsrecht toe aan de ontvanger, maar tegelijkertijd zijn er uitzonderingen die dit verhaalsrecht temperen. Als de niet-belaste echtgenoot kan aantonen dat zijn eigen goederen/inkomsten van onverdachte oorsprong zijn, beschikt hij over verschillende onttrekkingsmogelijkheden. Ook een gedeeltelijk onverdacht goed kan onttrokken worden aan het verhaalsrecht van de ontvanger. Komen in dit seminarie ook aan bod: het bezwaarrecht, het derdenverzet en de zijdelingse vordering.
 

Advocaat-vennoot De Broeck Van Laere & Partners, Prof. FHS
Prijs:
€ 210

Het seminarie duurt 3,5 uur. 

U heeft de keuze tussen: 

  • het seminarie FYSIEK volgen op locatie in BRUSSEL, of
  • het seminarie volgen via LIVESTREAMING (real time), of
  • het seminarie UITGESTELD bekijken (on demand). 


Iedere deelnemer ontvangt na het beantwoorden van de aanwezigheidsvragen en de afsluitende toets, zowel bij een seminarie op locatie, een real time- als een on-demand-seminarie, een attest erkend door de volgende instituten:

  • het ITAA (categorie A);
  • het I.B.R.;
  • het BIV;
  • de Vlaamse Balies;
  • de Nationale Kamer van Notarissen. 
do 22/06/2023 | 14:00 - 17:30

Brussel - Odisee

Odisee Brussel

Stormstraat 2
1000 Brussel
België

Op map tonen

Bereikbaarheid: De campus is heel gemakkelijk te bereiken: te voet of met de fiets, met het openbaar vervoer, of met de auto.
Het station Brussel-Centraal ligt op wandelafstand van de campus. Om vanuit Brussel-Centraal tot aan de campus te geraken, volg je vanuit de grote hal van het station de Keizerinnenlaan. De vierde straat links is de Stormstraat.
De campus is vlot bereikbaar vanop de kleine ring rond Brussel.

Parking: de deelnemers aan de seminaries en de causerieën (met uitzondering van de Grondige Snelcursussen) ontvangen een gratis parkingticket dat enkel geldig is voor de volgende parkings:

 

PRINT

PRINT

do 22/06/2023 | 14:00 - 17:30

Real time

Een realtimeseminarie wordt op een vooraf bepaalde dag en op een vaststaand tijdstip gegeven. Je kan rechtstreeks en interactief deelnemen. 

ma 26/06/2023 - wo 26/06/2030 | Heel de dag

On demand

Een on-demand-seminarie is een opname van een seminarie. De deelnemer kan deze opname bekijken op een door hem/haar zelfgekozen tijdstip. 

invordering