Onroerend goed en btw
Tijdens deze praktijkdag worden verschillende thema’s van de onroerend goed fiscaliteit behandeld.
Elke sessie of thema behandelt de meest actuele nieuwigheden en biedt oplossingen voor problemen uit de praktijk. Doel van dit seminarie is u op praktijkgerichte wijze een overzicht te bieden van de huidige problemen, mogelijkheden en tendensen m.b.t. de onroerend goed fiscaliteit.
De deelnemers kiezen 4 onderwerpen uit 8 verschillende mogelijkheden die real time aangeboden worden. De sessies duren telkens 1u30.
U kan inschrijven voor de volledige praktijkdag of per sessie afzonderlijk.
Thema's
- Uitbreng onroerend goed - Boekhoudkundige aspecten en behandeling in de inkomstenbelasting (Philippe Salens)
- Einde van een opstalrecht, erfpacht en vruchtgebruik: stand van zaken (Tim Melis)
- Onroerend goed en btw (Jurgen Opreel)
- Uitbreng onroerend goed - Aspecten van indirecte belastingen (Philippe Salens)
- OV en het KI van machines en gebouwen: gisteren, vandaag en morgen (Stephan Janssens)
- Van compromis tot notariële aankoopakte: fiscale valkuilen en opportuniteiten (Eric Spruyt)
- Vastgoedbeleggingsvennootschappen: fiscale aandachtspunten en opportuniteiten (Kelly Moens)
- (Privé)Vastgoed in familiebedrijven: fiscaal misbruik of eerder genuanceerd? (Olivier De Keukelaere)
Wenst u een volledig overzicht te krijgen, schrijf u dan in voor de praktijkdag aan het voordelig tarief van 400 euro. Indien u echter interesse heeft in één bepaald onderdeel, dan kan u zich ook afzonderlijk inschrijven voor dat desbetreffend seminarie.
Inhoud seminarie
Vooreerst wordt dieper ingegaan op de verkoop van onroerend goed. In eerste instantie gebeurt dit via de heffing van het registratierecht. Uitzondering op dit principe kunnen nieuwe gebouwen vormen. De verkoop wordt dan verplicht onderworpen aan btw of de verkoper-natuurlijke persoon kan opteren voor het aanrekenen van btw. Wanneer is een onroerend goed nieuw? Hoeveel btw moet er aangerekend worden, 6% of 21%? Kan / moet de grond ook onder toepassing van btw verkocht worden? Moet de koper nog registratierechten betalen in het geval er btw werd aangerekend? Welke verplichtingen dien ik als verkoper te voldoen bij de btw-administratie? Hoe gebeurt de verwerking in de btw-aangifte? Wat met de vestiging en overdracht van zakelijke rechten? Sale and lease back-verrichtingen?
Vervolgens komt de onroerende verhuur aan bod. Wanneer gaat het om (van BTW vrijgestelde) onroerende verhuur of om de (met BTW belastbare) terbeschikkingstelling van onroerend goed gecombineerd met andere diensten? Welke criteria stelt de fiscale administratie voorop om het onderscheid te maken? Hoe bindend zijn deze criteria? De laatste maanden werd veel aandacht besteed aan de mogelijkheid om te mogen opteren om de onroerende verhuur toch aan BTW te onderwerpen. De regering heeft uiteindelijk geopteerd om voorlopig de optie mogelijkheid niet te voorzien. Indien er in de komende maanden enige wijziging voorzien wordt zal dit ook uitvoerig aan bod komen. Hetzelfde geldt voor andere wijzigingen zoals bijvoorbeeld de terbeschikkingstelling van bergruimte.
Tot slot wordt dieper ingegaan op de vernieuwde permanente regeling inzake afbraak en heropbouw. Dat het saga van de ‘Afbraak en heropbouw’ nog niet afgelopen is, bewijst de Wet diverse fiscale bepalingen van 12 mei 2024 die de regeling, met ingang van 1 juni 2024, heeft uitgebreid tot heropgebouwde woningen die langdurig worden verhuurd op de ‘private’ huurmarkt. Recentelijk heeft de fiscale Administratie 3 circulaires (incl. FAQ) gepubliceerd waarin ze dieper ingaat op de hervormde btw-regels inzake ‘afbraak en heropbouw van woningen’. Deze circulaires zullen op praktische wijze worden toegelicht tijdens dit seminarie. De Administratie zal ook nog een circulaire publiceren over de uitbreiding van de regeling die is ingegaan op 1 juni 2024.
24/192 B - BRUSSEL | 03/12/2024 van 09.30 tot 11.00 uur | 8462
24/192 B - BRUSSEL | 03/12/2024 van 09.30 tot 11.00 uur In winkelkar:24/192 B - BRUSSEL | 03/12/2024 van 09.30 tot 11.00 uur
24/192 R - REAL TIME | 03/12/2024 van 09.30 tot 11.00 uur | 8463
24/192 R - REAL TIME | 03/12/2024 van 09.30 tot 11.00 uur In winkelkar:24/192 R - REAL TIME | 03/12/2024 van 09.30 tot 11.00 uur
24/192 O - ON DEMAND | Beschikbaar vanaf 5/12/2024 | 8464
24/192 O - ON DEMAND | Beschikbaar vanaf 5/12/2024 In winkelkar:24/192 O - ON DEMAND | Beschikbaar vanaf 5/12/2024
Het seminarie duurt 1,5 uur.
U heeft de keuze tussen:
- het seminarie FYSIEK volgen op locatie in BRUSSEL, of
- het seminarie volgen via LIVESTREAMING (real time), of
- het seminarie UITGESTELD bekijken (on demand).
Iedere deelnemer ontvangt na het beantwoorden van de aanwezigheidsvragen en de afsluitende toets, zowel bij een seminarie op locatie, een real time- als een on-demand-seminarie, een attest erkend door de volgende instituten:
- het ITAA (categorie A);
- het I.B.R.;
- het BIV;
- de Vlaamse Balies;
- de Nationale Kamer van Notarissen.
Brussel - Odisee
Stormstraat 2
1000 Brussel
België
Bereikbaarheid: De campus is heel gemakkelijk te bereiken: te voet of met de fiets, met het openbaar vervoer, of met de auto.
Het station Brussel-Centraal ligt op wandelafstand van de campus. Om vanuit Brussel-Centraal tot aan de campus te geraken, volg je vanuit de grote hal van het station de Keizerinnenlaan. De vierde straat links is de Stormstraat.
De campus is vlot bereikbaar vanop de kleine ring rond Brussel.
Parking: de deelnemers aan de seminaries en de causerieën (met uitzondering van de Grondige Snelcursussen) ontvangen een gratis parkingticket dat enkel geldig is voor de volgende parkings:
- Parking Grote Markt, Grasmarkt 104, Brussel (inrit rechtover het Centraal Station)
- Parking Munt, Muntplein 25, Brussel
- Parking Schildknaap, Schildknaapstraat 15-17, Brussel
Real time
Een realtimeseminarie wordt op een vooraf bepaalde dag en op een vaststaand tijdstip gegeven. Je kan rechtstreeks en interactief deelnemen.
On demand
Een on-demand-seminarie is een opname van een seminarie. De deelnemer kan deze opname bekijken op een door hem/haar zelfgekozen tijdstip.