(Privé)Vastgoed in familiebedrijven: fiscaal misbruik of eerder genuanceerd?

Tijdens deze praktijkdag worden  verschillende thema’s van de onroerend goed fiscaliteit behandeld.

Elke sessie of thema behandelt de meest actuele nieuwigheden en biedt oplossingen voor problemen uit de praktijk. Doel van dit seminarie is u op praktijkgerichte wijze een overzicht te bieden van de huidige problemen, mogelijkheden en tendensen m.b.t. de onroerend goed fiscaliteit.

De deelnemers kiezen 4 onderwerpen uit 8 verschillende mogelijkheden die real time aangeboden worden. De sessies duren telkens 1u30.  

U kan inschrijven voor de volledige praktijkdag of per sessie afzonderlijk.


Thema's

  1. Uitbreng onroerend goed - Boekhoudkundige aspecten en behandeling in de inkomstenbelasting (Philippe Salens)
  2. Einde van een opstalrecht, erfpacht en vruchtgebruik: stand van zaken (Tim Melis)
  3. Onroerend goed en btw (Jurgen Opreel)
  4. Uitbreng onroerend goed - Aspecten van indirecte belastingen (Philippe Salens)
  5. OV en het KI van machines en gebouwen: gisteren, vandaag en morgen (Stephan Janssens)
  6. Van compromis tot notariële aankoopakte: fiscale valkuilen en opportuniteiten (Eric Spruyt)
  7. Vastgoedbeleggingsvennootschappen: fiscale aandachtspunten en opportuniteiten (Kelly Moens)
  8. (Privé)Vastgoed in familiebedrijven: fiscaal misbruik of eerder genuanceerd? (Olivier De Keukelaere)


Wenst u een volledig overzicht te krijgen, schrijf u dan in voor de praktijkdag aan het voordelig tarief van 400 euro. Indien u echter interesse heeft in één bepaald onderdeel, dan kan u zich ook afzonderlijk inschrijven voor dat desbetreffend seminarie.

 

Inhoud seminarie

Om bedrijfsleiders te stimuleren om na te denken over hun opvolging na hun overlijden, bestaat er een vrijstelling van schenkbelasting voor het schenken van deze familiale ondernemingen en vennootschappen. Mocht een bedrijfsleider overlijden vòòr hij kan schenken, dan bestaat er een verlaagd tarief in de erfbelasting.

Stel dat een ondernemer vastgoed inbrengt in een vennootschap en vervolgens de aandelen schenkt aan zijn kinderen. Kan dit via het fiscaal gunstregime van ‘overdracht van familiale vennootschappen’? Of is er sprake van fiscaal misbruik? Of zelfs van simulatie?

Omdat er veelal een fiscale besparing wordt gerealiseerd, zal het u niet verwonderen dat deze techniek grondig door VLABEL onder de loep wordt genomen. Uit een aantal recente rulings lijkt de fiscus niet altijd eensluidend te zijn. Daarom wordt tijdens deze sessie dieper ingegaan op deze rulings en wordt gezocht naar de rode draad bij de overwegingen door VLABEL. Ondertussen heeft het Hof van Beroep in Gent zich al over dergelijke verrichtingen uitgesproken en is haar standpunt richtinggevend.

Los van het scenario, waarbij net voorafgaand aan de schenking onroerend goed ingebracht werd in de familiale vennootschap, heeft de wetgever destijds al een regeling voorzien waarbij ze wou dat onroerend goed, dat niet dienstig is voor de reële economische activiteit van de vennootschap, uitgesloten werd. Over de manier waarop de wet toegepast moest worden, bestond er lang een discussie tussen VLABEL en belastingplichtigen. Het Hof van Beroep te Gent, ondersteund door het Grondwettelijk Hof, heeft in deze discussie duidelijkheid gebracht. VLABEL heeft in navolging hiervan haar toepassing moeten bijsturen.

Dit heeft ertoe bijgedragen dat de nieuwe Vlaamse regering beslist heeft het gunstregime op dit punt aan te passen. Bedoeling is om 'privévastgoed' uit te sluiten van het gunstregime. Afhankelijk van hoe de wet aangepast zal worden, kan dit verregaande gevolgen hebben voor de Vlaamse familiale vennootschappen.
 
Tijdens dit seminarie krijgt u ‘tips en tricks’ van de spreker. Hierbij wordt u wegwijs gemaakt in de vele spelregels die van toepassing zijn bij overdracht van onroerend goed in het kader van het gunstregime. Tevens wordt er een blik naar de toekomst gericht.
 

Advocaat-vennoot Cazimir Advocaten, Gastdocent FHS
Prijs:
€ 150

Het seminarie duurt 1,5 uur. 

U heeft de keuze tussen: 

  • het seminarie FYSIEK volgen op locatie in BRUSSEL, of
  • het seminarie volgen via LIVESTREAMING (real time), of
  • het seminarie UITGESTELD bekijken (on demand). 


Iedere deelnemer ontvangt na het beantwoorden van de aanwezigheidsvragen en de afsluitende toets, zowel bij een seminarie op locatie, een real time- als een on-demand-seminarie, een attest erkend door de volgende instituten:

  • het ITAA (categorie A);
  • het I.B.R.;
  • het BIV;
  • de Vlaamse Balies;
  • de Nationale Kamer van Notarissen. 
di 3/12/2024 | 13:45 - 17:00

Brussel - Odisee

Odisee Brussel

Stormstraat 2
1000 Brussel
België

Op map tonen

Bereikbaarheid: De campus is heel gemakkelijk te bereiken: te voet of met de fiets, met het openbaar vervoer, of met de auto.
Het station Brussel-Centraal ligt op wandelafstand van de campus. Om vanuit Brussel-Centraal tot aan de campus te geraken, volg je vanuit de grote hal van het station de Keizerinnenlaan. De vierde straat links is de Stormstraat.
De campus is vlot bereikbaar vanop de kleine ring rond Brussel.

Parking: de deelnemers aan de seminaries en de causerieën (met uitzondering van de Grondige Snelcursussen) ontvangen een gratis parkingticket dat enkel geldig is voor de volgende parkings:

 

PRINT

PRINT

di 3/12/2024 | 13:45 - 17:00

Real time

Een realtimeseminarie wordt op een vooraf bepaalde dag en op een vaststaand tijdstip gegeven. Je kan rechtstreeks en interactief deelnemen. 

do 5/12/2024 - do 5/12/2030 | Heel de dag
OG