Getuigenissen

Amber Coone

Amber

Als voormalig student van de opleiding Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk heb ik al snel na de aanvang van mijn professionele loopbaan de grote meerwaarde van deze opleiding mogen ervaren voor een carrière binnen de fiscaliteit.
Na het behalen van mijn master in de rechten, besloot ik om mijn kennis te verdiepen op het gebied van fiscaliteit. Na zorgvuldig alle mogelijkheden te hebben overwogen, heb ik uiteindelijk gekozen om mij in te schrijven voor de dagopleiding Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk aan de Fiscale Hogeschool. Slechts enkele weken na de start van het academiejaar merkte ik direct hoe praktijkgericht en gedetailleerd de opleiding is. De docenten bieden ook waardevolle praktische inzichten die niet te vinden zijn in wetboeken of handboeken.
Nu ik al enkele maanden aan het werk ben, realiseer ik me hoe sterk de basis is die de Fscale Hogeschool heeft gelegd voor mijn werk. Met name het kunnen invullen en begrijpen van aangiftes zie ik als een enorme meerwaarde. Hierdoor wordt theoretische kennis direct omgezet in de praktijk.
De Fiscale Hogeschool biedt niet alleen een uitstekende basis voor wie als cijferberoeper aan de slag wil, maar ook voor juristen die zich willen specialiseren in de fiscaliteit.
Bovendien biedt de Fiscale Hogeschool een uitgebreid netwerk en organiseert zij tal van seminars en opleidingen, waardoor je ook na het afstuderen verbonden blijft met de Fiscale hogeschool en altijd op de hoogte blijft in het voortdurend veranderende landschap van de fiscaliteit.

Master in de Rechten, U Antwerpen
Advocaat bij Antaxius Advocaten
Afgestudeerd juni 23, Postgraduaat Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk,

 

Indy Gielen

Indy Gielen

Als recent afgestudeerde master in handelsingenieur met een focus op accountancy en finance, ben ik positief verrast door de grondige en praktijkgerichte aanpak van de opleiding: Postgraduaat Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk.

Deze opleiding onderscheidt zich van mijn eerdere theoretische masteropleiding en biedt een waardevolle voorbereiding op het werkveld. De nadruk op praktische toepassingen, zoals het invullen van verschillende aangiften, versterkte mijn begrip en verbeterde mijn praktische vaardigheden. Daarnaast worden de cursussen gegeven door diverse professionals uit het werkveld, waardoor we de mogelijkheid hebben om fiscale vraagstukken vanuit verschillende perspectieven te benaderen.

Kortom, de dagopleiding aan de Fiscale Hogeschool in Brussel biedt een waardevolle mix van diepgang, praktijkgerichtheid en toegankelijkheid

Master in de toegepaste economische wetenschappen - handelsingenieur: accountancy & finance, Universiteit Hasselt.
Student Postgraduaat Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk, ac. jaar 23-24

Rachel Vulsteke

Rachel

Na het behalen van een master in de rechten met de focus op voornamelijk privaatrecht en economisch recht, wilde ik mij nog verder verdiepen in het fiscaal recht. Toen ik de Fiscale Hogeschool Brussel had bezocht tijdens een opendeurdag, was de keuze snel gemaakt. Deze opleiding onderscheidt zich omwille van haar praktijkgerichtheid en gedetailleerdheid, maar vooral ook omdat de meest actuele tendensen van de fiscaliteit worden besproken. De leerstof wordt gedoceerd door verschillende practici en dat zorgt ervoor dat je kritisch blijft ten aanzien van bepaalde fiscale vraagstukken. Bovendien heeft de Fiscale Hogeschool een sterk administratief team, waarbij elke medewerker makkelijk bereikbaar is voor verschillende vragen in verband met de leerstof, de examens, ...
Ik ben ervan overtuigd dat dit diploma een absolute meerwaarde is voor mijn verdere professionele carrière. Bijgevolg kan ik deze opleiding alleen maar warm aanbevelen aan iedereen met interesse in het fiscaal recht.


Master in de Rechten, KU Leuven
Student Postgraduaat Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk, ac. jaar 23-24

Lisa Damad

Lisa

Na mijn bachelor accountancy & fiscaliteit ben ik gestart aan de fiscale hogeschool.

De richting is een mooie aanvulling op mijn bachelor, de fiscaliteit wordt hier heel grondig en praktijkgericht besproken. We leren alle aspecten binnen de fiscaliteit en leren verschillende aangiften in te vullen. Zo leren we de theorie om te zetten in de praktijk.

Hoewel ik een groot deel van de vakken al had gezien tijdens mijn vorige bachelor, leerde ik toch constant nog nieuws bij.

De lessen worden gegeven door verschillende experts, hierdoor krijgen we de fiscaliteit vanuit verschillende oogpunten te zien. Dit brengt een grote meerwaarde aan de studie. De docenten hadden duidelijk een passie voor het vak.

De fiscale hogeschool zal mij een meerwaarde bieden bij het starten in het werkveld. De school is niet alleen goed aangeschreven, maar ik kan ook door de praktische aanvulling mijn weg in het werkveld vinden.

De studie is een grote aanrader voor zij die zich willen verdiepen in de fiscaliteit!

 

Bachelor Accountancy - Fiscaliteit, Karel de Grote Hogeschool Antwerpen, 
Student Postgraduaat Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk, ac. jaar 23-24

 

 

Julie Platteaux

Julie

Het postgraduaat Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk kan ik aan iedereen aanbevelen. Het is een perfecte opleiding voor iedereen die zich (extra) wil verdiepen in fiscaliteit.
De theorielessen worden telkens afgewisseld met een aantal praktijklessen. Heel handig om de geziene theorie meteen toe te passen. De vakken tijdens het postgraduaat worden gedoceerd door verschillende docenten uit de praktijk. Hierdoor verwerf je bijkomende inzichten en weet je wat er speelt op de werkvloer.
De medewerkers van de Fiscale Hogeschool zorgen ook voor een goede ondersteuning waardoor iedereen zich meteen thuis voelt op de campus. Het volgen van deze opleiding is tevens een echte meerwaarde voor je verdere professionele carrière. Aangezien ik nu volop aan het solliciteren ben, merk ik dat veel werkgevers veel belang hechten aan dit diploma.
Kortom, ik ben ervan overtuigd dat je als afgestudeerde van deze school een ruime blik hebt verworven over het fiscale landschap. Mijn positieve ervaring getuigt van de kwaliteit van het curriculum van de school en de expertise van de docenten.
 

Bachelor Business Management, Accountancy - Taxation
Student Postgraduaat Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk, ac. jaar 23-24

Elise Roelens

Elise

Na het overwegen van de verschillende mogelijkheden heb ik voor de richting ‘Fiscaal Recht en Fiscale Rechtspraktijk’ aan de FHS gekozen. Dit voornamelijk omdat na mijn theoretische opleiding, mijn voorkeur uitgaat naar een praktijkgerichte benadering. 


Voor mij zijn de gevarieerde docenten die zelf actief zijn in de praktijk, dan ook de grootste troef. Zij zijn niet alleen heel aanspreekbaar, maar dankzij hun actuele casestudy’s en ervaring is het mogelijk om andere accenten te leggen. Bovendien is het bijzonder handig dat de lessen online kunnen worden herbekeken wanneer je iets niet direct begrepen hebt. Daarnaast stellen ook mijn medestudenten, met verschillende achtergronden, mij in staat om bepaalde zaken vanuit een ander perspectief te bekijken. 

Tot slot is de opleiding echt een uithangplaatje voor toekomstige sollicitaties, aangezien deze opleiding een uitstekend reputatie heeft!
 

Master of Science in Business Economics, Accountancy, Universiteit Gent
Afgestuderd juni 2023, Postgraduaat Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk

Elenore Miseur

Elenore

Als net afgestudeerde masterstudent heeft de dagopleiding van de Fiscale Hogeschool mij al snel aangenaam verrast. Deze opleiding onderscheidt zich van andere fiscale opleidingen door zijn volledigheid, gedetailleerdheid en praktijkgerichtheid. Dat het praktijkaspect van de opleiding bovendien bevraagd wordt op het examen, maakt dat je het echt onder de knie krijgt. De perfecte verdere aanvulling op een meer theoretische masteropleiding en ook de geschikte voorbereiding op het werkleven.

De opleidingsvakken worden ook door meerdere docenten met verschillende professionele achtergronden onderwezen, waardoor de leerstof vanuit verschillende invalshoeken en visies wordt bestudeerd. 

Tenslotte schuilt er achter de opleiding een sterk georganiseerd team aan medewerkers die ervoor zorgen dat het cursusmateriaal, de lesopnames, en alle bijkomende info ten alle tijden beschikbaar zijn.


Master Rechten, KU Leuven
Afgestuderd juni 2023, Postgraduaat Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk

Julien Rencelot

Julien

Na mijn studies aan KdG waar ik de opleiding accountancy-fiscaliteit gevolgd heb besloot ik om nog iets bijkomend te studeren. Ik ben terecht gekomen op de Fiscale Hogeschool, omdat mijn passie vooral lag op het fiscale aspect. 
Deze opleiding is zeer praktijkgericht je krijgt les van docenten die uit de bedrijfswereld komen en die gespecialiseerd zijn in dat specifieke aspect. Ze halen voorbeelden naar boven dat ze al hebben meegemaakt in de praktijk. Door de verschillende vakken die je krijgt ga je ook rekening houden met verschillende elementen en redeneer je ook vanuit verschillende invalshoeken. Je moet het een beetje bekijken zoals een verhaal hoe gaan we van de boekhoudkundige verwerking naar de fiscale aangifte en welke deadline hangt daar aan vast en wat als je nu niet op tijd bent? Dat ga je hier allemaal ontdekken. 
Deze opleiding biedt zeker een meerwaarde toe naar sollicitaties en is bijgevolg ook een goede voorbereiding voor het toelatingsexamen van het ITAA. Zeker een aanrader aan iedereen die zich verder wil gaan verdiepen en ontplooien in de fiscale wereld. Veel succes! 
 

Bachor Accountancy & Fiscaliteit, KdG Antwerpen
Afgestuderd juni 2023, Postgraduaat Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk

Philippe Hoviele

Philippe

Het Postgraduaat Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk biedt de ideale combinatie tussen theorie- en praktijklessen aan. Zo wordt er niet alleen ingegaan op de huidige fiscale regelgeving in zijn meest actuele vorm, maar wordt er ook grondig stilgestaan bij de toepassing ervan. 

Daarnaast bestaan de gedoceerde vakken niet alleen uit de klassieke takken van het fiscaal recht zoals bijvoorbeeld de personenbelasting, de vennootschapsbelasting of de BTW, maar biedt de opleiding ook overkoepelende vakken aan zoals het vak ‘Fiscaliteit en onroerend goed’ waar alle fiscale aspecten in verband met onroerende goederen besproken worden. Alle vakken worden gedoceerd door lesgevers met een jarenlange ervaring in de advocatuur, het notariaat, de consultancy praktijk of de academische wereld. Hierdoor wordt er zeker stilgestaan bij actuele problemen of hangende (wets)wijzigingen.  

De opleiding is dan ook een aanrader voor iedereen die na zijn of haar studies een job in de fiscaliteit ambieert. 

Master in de rechten UGent
Advocaat-stagiair bij Deknudt Nelis Advocaten (vanaf september 2023)
Afgestudeerd juni 2023, postgraduaat Fiscaal Recht en Fiscale Praktijk

Lars Bevernagie

Lars

Hoewel je op de Universiteit ook al verschillende fiscale vakken kan opnemen, is een bijkomende studie in de fiscaliteit onontbeerlijk als je het fiscaal metier onder de knie wilt krijgen. 
De dagopleiding "Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk" van de Fiscale Hogeschool kent op dat vlak zijn gelijke niet. In het eerste semester wordt met de algemene vakken Personenbelasting, Vennootschapsbelasting en BTW een stevige basis gelegd. In het tweede semester wordt hier duchtig op voortgeborduurd en wordt bovendien een flinke portie praktische tips and tricks gedeeld door de docenten, die allen uitblinken door hun expertise in het topic. Dat het postgraduaat in de praktijk zeer hoog aangeschreven staat is daarbij de kers op de taart. 
Ik kan iedereen die zijn fiscale kennis wenst uit te breiden het postgraduaat enkel maar aanraden, uw carrière zal het u lonen.

Master Rechten, Universiteit Gent
Associate Corporate Estate at Tiberghien Tax Lawyers
Afgestudeerd juni 2022

Philippe Hermans

Philippe

Het postgraduaat Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk kan ik aan iedere toekomstige fiscalist aanraden. 
In het eerste semester worden de basisvakken uit de fiscaliteit – nl. personenbelasting, vennootschapsbelasting en btw - zeer ruim en volledig gedoceerd. Naast een meer theoretische uiteenzetting, worden er tijdens de colleges ook veel praktijkvoorbeelden aangehaald waardoor dit een beter beeld schept van de dagdagelijkse fiscale praktijk. Daarnaast komt de ‘aangiftepraktijk’ ook ruim aan bod in de diverse practica. Dit heeft mij in de dagdagelijkse fiscale praktijk, voornamelijk op het vlak van vennootschapsbelasting en btw, enorm geholpen aangezien je op die manier andere inzichten verkrijgt. 

In het tweede semester wordt je kennis van de basisvakken verder uitgediept. Zo wordt er dieper ingegaan op de meest actuele situaties in de praktijk waardoor je kennis tevens up to date blijft. Zo komen bijvoorbeeld de meest relevante circulaires en voorafgaande beslissingen ruim aan bod.
De opleiding Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk onderscheidt zich daarnaast van andere fiscale studies door het feit dat er door verschillende docenten vanuit de praktijk wordt gedoceerd. Op deze manier maak je kennis met de fiscaliteit vanuit diverse invalshoeken.  
Het feit dat de lessen volledig online worden aangeboden, maakt het mogelijk om deze vanop afstand bij te wonen. Dit vergt veel zelfdiscipline en kan als zeer intensief worden beschouwd, doch zal u een enorme praktische bagage bijbrengen.  
Kortom, een echte aanrader!


Master in de Rechten, KU Leuven
Fiscaal Advocaat, Paqt Advocaten
Afgestudeerd juni 2022

Lien Moens

Lien

De keuze om een jaartje verder te studeren aan de FHS, en geen ManaMa te doen aan een universiteit, was voornamelijk ingegeven door de praktische aanpak van deze opleiding. De theoretische basis wordt grondig uitgelegd, maar daarnaast wordt er ook gefocust op praktijksessies en cases. Dit is zeker iets wat op de werkvloer van pas komt. 

Mijn focus lag ook voor de opleiding al op vermogens- en successieplanning, en het idee was om me meer te verdiepen in de fiscale aspecten van dit onderwerp, maar door deze opleiding heb ik ook vele andere interessante aspecten van de fiscaliteit leren kennen. De all-around opleiding is dus zeker ideaal voor mensen die nog geen specifieke tak binnen de fiscaliteit gekozen hebben. Ook het feit dat de docenten allemaal actief zijn in de praktijk zorgt voor diverse standpunten en inzichten die zeer leerrijk zijn. 

Een ander pluspunt is natuurlijk de glanzende reputatie die de FHS heeft in ons vakgebied. De opleiding is algemeen gekend en staat goed aangeschreven, dus het is ongetwijfeld een bonus om dit op je CV te hebben!

Master in de Rechten, KU Leuven
Junior Consultant Deloitte
Afgestudeerd juni 2022


 

 

Virginie Van Eeckhoudt

Virginie

Het postgraduaat Fiscaal Recht en Fiscale Praktijk was voor mij een heel leerrijk jaar, met een enorme verdieping in diverse aspecten van de fiscaliteit. Naast de uitgebreide en gedetailleerde theorie, focust het praktijkgerichte deel zich op diverse casussen, aangiften en oefeningen. Verder zijn de docenten actief in het werkveld en dus dagelijks met praktijkgevallen bezig. Deze opleiding biedt bijgevolg een enorme meerwaarde om naar de arbeidsmarkt te stappen. Naar mijn mening een echte aanrader!

Master Handelswetenschappen - Fiscaliteit, Universiteit Gent
Junior Klantverantwoordelijke Titeca Pro Accountants & Experts
Afgestuurd juni 2022

Thomas Kiebooms

Thomas Kiebooms

 

“Het Postgraduaat Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk is naar mijn mening de perfecte opleiding voor iedereen die op zoek is naar een stevige basis om een carrière in de fiscaliteit uit te bouwen. De vakken zijn niet alleen theoretisch heel diepgaand, maar bovendien enorm praktijkgericht ingericht. Zo leer je niet alleen bij over de huidige fiscale wetgeving, rechtspraak en circulaires, maar krijg je bij voorbeeld ook de nodige kennis mee om fiscale aangiften in te vullen. De lesgevers zijn echte experten in hun materie en je merkt dan ook dat er extra wordt stilgestaan bij de belangrijkste en meest actuele vraagstukken uit het domein. Er wordt bovendien aandacht besteed aan elke tak van de fiscaliteit, zodat je naast een grondige kennis, niet alleen een beter beeld krijgt van welke materies je meer aanspreken, maar na de opleiding nog kan kiezen welke richting je uit wil. De opleiding is m.i. geschikt voor accountants, advocaten, bankiers, bedrijfsfiscalisten en iedereen met een interesse in de fiscaliteit. Het is ten slotte ook nog mooi meegenomen dat een opleiding aan de Fiscale Hogeschool in de praktijk hoog aangeschreven staat.”


Master in de rechten Universiteit Antwerpen, 
Advocaat bij Moore Law  

Afgestudeerd juni 2021

Paulien Hulsbosch

Paulien Hulsbosch

"Het postgraduaat Fiscaal en Fiscale Praktijk was voor mij een jaar waarin ik zeer veel heb bijgeleerd over de diverse aspecten in de fiscaliteit. Enerzijds de theoretisch kant van het fiscale verhaal als basis, anderzijds de praktische kant met focus op casussen, oefeningen en de aangiften. Er wordt lesgegeven door docenten die werkzaam zijn bij consultancy bedrijven, boekhoud- en advocatenkantoren of de FOD Financiën. Dit is een grote meerwaarde als voorbereiding naar een sollicitatie of een eerste job. Bovendien word je ook getraind om te redeneren vanuit verschillende invalshoeken. Zeker een aanrader!

Master in de bedrijfseconomie KU Leuven,
Adviseur Bankverzekeren bij Bnp Paribas fortis
afgestudeerd juni 2021

Sarah Uytterhoeven

Sarah Uytterhoeven

"Voor iedereen die een grote interesse heeft in fiscaliteit is het postgraduaat aan FHS een absolute aanrader! Niet alleen word je ondergedompeld in allerlei verschillende aspecten van de fiscaliteit, ook zorgt deze opleiding voor een enorme boost op de arbeidsmarkt. Dankzij de praktijkgerichte aanpak ben je meteen inzetbaar in het werkveld en heb je zeker een streepje voor bij sollicitaties."

Master in de toegepaste economische wetenschappen KU Leuven,
Junior Coporate Tax Consultant EY,
afgestudeerd juni 2021.

Dagmar Verhoeven

Dagmar Verhoeven

"De dagopleiding aan de Fiscale Hogeschool is naar mijn mening een enorme meerwaarde voor iedereen die geïnteresseerd is in fiscaliteit aangezien je er op slechts een jaar tijd zeer veel kan bijleren. Ondanks deze korte tijdspanne zijn de cursussen enorm diepgaand en gedetailleerd. Dit maakt ook wel dat je de opleiding zeker niet mag onderschatten, maar in ruil voor het harde werk is je fiscale kennis aan het einde helemaal up-to-date. De leerstof wordt gedoceerd door docenten die dagelijks met fiscaliteit bezig zijn en dus de evoluties binnen deze rechtstak op de voet volgen. Doordat de opleidinig ook zeer praktisch ingericht is, voel ik mij veel meer klaar voor de arbeidsmarkt dan aan het einde van mijn universitaire studies. Wanneer je gaat solliciteren merk je ook dat er veel waarde wordt gehecht in de praktijk aan de opleidingen die de Fiscale Hogeschool aanbiedt. Mijn inziens is dit daarom de perfecte aanvulling geweest!

Master in de rechten Universiteit Antwerpen,
Junior Tax Consultant EY,
afgestudeerd juni 2021.

Nathan Vanacoleyen

Nathan Vanacoleyen

Na mijn bacheloropleiding Rechtspraktijk biedt het Postgraduaat Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk een unieke kans om je kennis inzake fiscaliteit verder te ontwikkelen. 

Naast de grote hoevelheid theorie is de opleiding zeer praktijkgericht ingesteld, dit merk je bijvoorbeeld aan de vele praktijkvoorbeelden en het leren invullen van aangiften personenbelasting, vennootschapsbelasting en btw. Doordat de opleiding een perfecte mix biedt tussen theorie en praktijk, met daarbovenop nog eens heel wat docenten die in het werkveld actief zijn, is dit de ideale oplossing indien je een job binnen de fiscaliteit ambieert. 

De opleiding heeft een positieve invloed op latere sollicitaties en heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik een toffe job heb gevonden die ik met veel plezier uitoefen!

Bachelor Rechtspraktijk,
Junior Employment Tax Consultant, BDO
Afgestudeerd juni 2021

Kenneth Erneste

Kenneth Erneste

"De dagopleiding" aan de Fiscale Hogeschool geeft u de kans om de nationale en internationale fiscaliteit te leren kennen en begrijpen. 

In het eerste semester worden de basisvakken, zijnde personenbelasting, vennootschapsbelasting en btw, op zo volledig mogelijke wijze gedoceerd. Ondanks dat de basisvakken zeer breed worden toegelicht, verliest men de praktisch relevante aandachtspunten niet uit het oog. Hierdoor beschikt u na het eerste semester reeds over zowel een brede als een relatief diepgaande kennis.

De topics in het tweede semester hebben een dubbele functie. Enerzijds worden bepaalde materie behandeld die in het eerste semester nog niet aan bod kwamen zoals registratierechten. Anderzijds zal uw kennis met betrekking tot de basisvakken verder uitgediept worden met het oog op een beter begrip van de recente ontwikkelingen binnen de fiscaliteit. Deze topics zijn dan ook van groot belang om een meerwaarde te kunnen bieden in de fiscale praktijk.

Mits goede afspraken met uw werkgever is het daarenboven mogelijk om de dagopleiding te combineren met een voltijdse tewerkstelling. Het betreft een vrij zware combinatie, doch zal u zeer snel over een theoretische en praktische bagage beschikken.

Ik raad ieder die in een carrière in de fiscaliteit wil uitbouwen aan om te kiezen voor de Fiscale Hogeschool. Zowel academisch als praktisch is dit uw beste optie.


Junior Associate Tuerlinckx Tax Lawyers
Afgestudeerd in 2020

Christin Schedler

De dagopleiding aan de Fiscale Hogeschool vormde dankzij haar perfecte afweging tussen gedetailleerde, up-to-date theorie en de doorgedreven praktische benadering voor een onmisbare basis voor mijn dagdagelijkse job in de fiscaliteit." 


KPMG, Junior Indirect Tax Advisor
Afgestudeerd in 2019. 

Kevin De Schrijver

Kevin De Schrijver

"Naast een sterke theoretische basis biedt de opleiding ook een dieper inzicht in de praktijk. Heel handig wanneer je pas begint te werken."

Danzij de opleiding van de Fiscale Hogeschool kan ik nu werken waar ik graag wou werken!

Tax Advisor bij KPMG Belgium
Afgestudeerd in 2019

Robbe Vandenplas

Robbe Vandenplas

De dagopleiding Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk aan de FHS vormt de perfecte aanvulling op een bacheloropleiding Accountancy-Fiscaliteit en is van grote waarde in het werkveld. Alle docenten zijn stuk voor stuk specialist in hun vakgebeid en komen rechtstreeks uit de praktijk. Daardoor krijg je niet alleen een totaal, diepgaand beeld van de fiscaliteit, maar je leert de theorie ook omzetten in de praktijk. Na deze opleiding ben je in staat om fiscale vraagstukken structureel aan te pakken, je weet waar de oplossingen moeten worden gezocht en hoe dit toe te passen op specifieke casussen. 

Het diploma behalen is zeker geen 'walk in the park', maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen (zowel bachelor- als masterstudenten) met een passie voor fiscaliteit in staat is deze opleiding met succes te voltooien. 

Dossierbeheerder bij Acco Accountants
Afgestudeerd in 2020

Bieke Decrock

Bieke Decrock

lk raad de Fiscale Hogeschool iedereen aan! De inzichten die je meekrijgt van docenten uit het werkveld, aangevuld met practica, leren je heel wat bij over allerlei aspecten binnen het domein. Voor de studenten die doorstromen uit de opleiding accountancy-fiscaliteit is het leren werken met een wetboek trouwens een belangrijke skill die je hier ontwikkelt. De tips en tricks die je word en bijgebracht, doen zin krijgen om er in de praktijk effectief aan te beginnen. Daarnaast zorgt de ondersteuning vanuit de Hogeschool ervoor dat het een aangename plaats is om les te volgen. 

Accountant bij Wever & Ducré
Afgestudeerd in 2020

Steven Demeulenaere

Steven Demeulenaere
Steven Demeulenaere

Na mijn studies rechtspraktijk en doorgedreven stage op een boekhoud- en belastingconsulentenkantoor werd mij al snel duidelijk dat de wereld van de fiscaliteit een zeer diverse en complexe wereld omvatte.
Het was dan ook duidelijk dat indien ik in deze unieke wereld enige vorm van betekenis wenste te spelen dat mijn huidige scholingsgraad onvoldoende zou blijken.

De vraag die je jezelf dan stelt is: ‘Wat moet ik dan bijstuderen en waar?

Het antwoord dat steeds terug kwam, wanneer ik met verschillende mensen uit de praktijk sprak, was de Fiscale Hogeschool. Deze naam werd steevast gevolgd door ‘niet evident maar een absolute meerwaarde’.

Achteraf gezien kan ik deze stelling enkel bevestigen. Ik ben gestart in september van 2014 aan het postgraduaat fiscaal recht en fiscale praktijk. Het niveau van kennis lag beduidend hoger dan in mijn voorgaande opleiding. Ik was dan misschien maar afkomstig van een hogeschool, toch heb ik menig van mijn collega-studenten en vrienden met universitaire vooropleiding zien worstelen. Doordat elk vak werd gedoceerd door verschillende personen, waarbij juridische kennis maar ook de toepassing ervan in de praktijk werd onderwezen, heeft elke voorgaande opleidingsgraad zijn eigen voordelen in deze richting. In tegenstelling tot universitaire opleidingen die eerder theoretisch zijn en hogeschool opleidingen die eerder praktijkgericht zijn, krijg je hier het beste van deze twee werelden, wat eveneens de moeilijkheid van de opleiding is maar ook de meerwaarde ervan.

Laat deze moeilijkheid je niet afschrikken. Het gegeven dat één vak werd onderwezen door verschillende personen, die afkomstig zijn uit de top van de bedrijfswereld, zorgt ervoor dat je in elk deel van de cursussen een expert ter zake krijgt. Deze personen moeten dagdagelijkse adviezen geven aan cliënteel die (vaak) geen affiniteit hebben met fiscaliteit. De gegeven adviezen dienen dus duidelijk doch simpel te worden aangebracht. De professoren passen dit ook toe in de colleges. Elke materie wordt begrijpelijk doch diepgaand aangebracht.

Het laatste wat ik wens aan te halen is het kader rond de opleiding. De Fiscale hogeschool is geen gigantische instelling. Hierdoor is er dagdagelijks contact tussen de directie, het secretariaat, de professoren en de studenten. Feedback geven, vragen of opmerkingen stellen heeft een onmiddellijke en directe weerslag op de opleiding. Men laat hierbij ook ruimte voor kritiek waarmee ook daadwerkelijk aan de slag wordt gegaan.

Twee jaar later kan ik voor mezelf besluiten dat deze opleiding mij mee heeft gebracht tot het niveau van mijn huidige carrière, waar ik niet ontevreden mee kan zijn.


Paralegal Assistent Tiberghien
Afgestudeerd in 2015

Thomas Wuyts

Thomas Wuyts
Thomas Wuyts

Het dagonderwijs aan de Fiscale hogeschool zorgt voor een brede basis aan kennis en is de beste voorbereiding op de praktijk. Het uitgangspunt in deze opleiding zijn dan ook de praktijkvakken. Als net afgestudeerde is dit de ideale aanvulling bij eerdere theoretische studies. Alle lessen worden gedoceerd door toppers in hun vak, dewelke door hun brede ervaring en kennis ideaal geplaatst zijn om de studenten voor te bereiden op de praktijk. Het wetboek wordt al basis gebruikt waarbij de docenten een kapstok meegeven waar je in je verdere werkcarrière steeds op kan terugvallen.

Mijn ervaring leert mij dat het extra jaar aan de FHS mijn beste investering in mijn toekomst was. In mijn job val ik nog dagelijks terug op de basiselementen die mij werden aangeleerd op de FHS.


Financieel adviseur bij VGD
Afgestudeerd in 2014

Maxim Ghesquière

Maxim Ghesquière
Maxim Ghesquière

De opleiding ‘Fiscaal Recht en Fiscale Praktijk’ heeft me tal van voordelen geboden. Eerst en vooral vind ik de opleiding kwalitatief zeer sterk. Er wordt vaak diep in detail getreden bij de bespreking van de verschillende fiscale topics. Bovendien zijn er voor elk vak verschillende docenten die gekozen worden op basis van hun autoriteit in dat specifieke vakgebied. Op die manier krijg je als student veel voeling met het fiscale landschap in België, en weet je welke auteurs en seminaries interessant kunnen zijn voor de toekomst.
 
Ten tweede is het opvallend dat er bij een sollicitatie erg veel belang gehecht wordt aan het diploma van de Fiscale Hogeschool. Sommige bedrijven stellen het zelfs als een specifieke vereiste. Uiteraard is niet alleen het diploma op zich een meerwaarde. Ook de verworven kennis tijdens de opleiding zorgt ervoor dat het erg gemakkelijk is om een uiteenzetting te geven over verschillende fiscale topics die aan bod komen tijdens een sollicitatie, waarover het per slot van rekening toch allemaal draait bij een aanwerving voor een fiscale functie.
 
Tot slot is er een erg goede administratieve omkadering bij de opleiding waarbij er een erg persoonlijke service geleverd wordt aan de studenten om de opleiding zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.
 
Om deze redenen zou ik de opleiding aan iedereen aanraden die het fiscaal recht op een doorgedreven wijze wil bestuderen.
 

Gecertifieerd Tax Accountant, Fiscaal buro Ghesquière
Afgestudeerd in juni 2017

Laurent D'Haeyere

Laurent D'Haeyere
Laurent D'Haeyere

Het postgraduaat Fiscaal Recht en Fiscale Praktijk kan ik iedereen die zich verder wil verdiepen in de wereld van Fiscaliteit aanraden!

De lessen gaan veel verder dan pure theorie en wetteksten omdat de docenten zelf in de praktijk staan en graag de link leggen met hun werkveld. De vele practica zijn een absolute meerwaarde om de theorie om te zetten in oefeningen en om zo je kennis verder uit te breiden.

In mijn job als Accountant bij Deloitte kan ik dagelijks de materie die ik tijdens het jaar aan de Fiscale Hogeschool geleerd heb toepassen.

Kortom, ik merk een enorme voorsprong op vlak van “Fiscaal denkvermogen”.


Accountancy Consultant Deloitte Belgium
Afgestudeerd als laureaat in juni 2018