'Reeks' Onroerend goed anno 2022: drieluik

Elke belg is met een baksteen in zijn maag geboren. Dat de fiscale Administratie dit niet aan haar neus liet voorbijgaan blijkt maar al te vaak uit de torenhoge registratierechten, een heffing van 21% btw bij de aankoop van een onroerend goed, de onroerende voorheffing, de taxatie op huurinkomsten, de taxatie op de meerwaarde bij vervreemding van onroerend goed, ...

Tientallen regels om de schatkist aan te vullen. Regels die doorheen de jaren aan verschillende wijzigingen onderheving waren. Een kluwen aan wetgeving, waarbij het niet simpel is om de bomen nog door het bos te zien. Daarom organiseert de Fiscale Hogeschool een drieluik waarbij U een overzicht krijgt van de geldende regels inzake btw, directe belastingen en registratierechten. 

 

Volgende seminaries maken deel uit van het drieluik: 

Op dinsdag 6 december 2022, van 9u30-13u, krijgt u van Jurgen Opreel op praktische wijze een overzicht van de belangrijkste recente ontwikkelingen inzake btw en onroerend goed. Hierbij komen alle mogelijke gevallen die zich kunnen voordoen in de praktijk aan bod, waarbij de spreker U de nodige commentaar en adviezen zal geven. 

 

Op donderdag 8 december 2022, van 14u-17u30, plaatst mr. Eric Spruyt de belangrijkste recente ontwikkelingen in het registratierecht n.a.v. de verwerving van onroerend goed in de kijker. En dit op drie fronten: legislatieve nieuwigheden, rechtspraak en standpunten en beslissingen van de fiscus (zowel van de federale overheid als van Vlabel). Uiteraard komt de belangrijke hervorming van het Vlaams verkooprecht anno 2022 aan bod. Daarnaast wordt tijdens dit seminarie ook stilgestaan bij tal van andere ontwikkelingen. 

 

Op donderdag 15 december 2022, van 9u30-13u, bespreekt Pieter Debbaut de aspecten van directe belastingen. Er wordt stilgestaan bij de kwalificatie van "eigenaar, bezitter, erfpachter, opstalhouder of vruchtgebruiker". Zo heeft het Gentse beroepshof onlangs bevestigd dat inkomsten van een onroerend goed niet belastbaar zijn in hoofde van wie geen bezitter is van het onroerend goed, maar enkel een recht van detentie heeft. Ook wordt ingegaan op de woonfiscaliteit van een Belgische en buitenlandse woning. Uiteraard mag het aspect van de onroerende voorheffing niet ontbreken op dit seminarie. Tot slot komt de fiscale kwalificatie van een behaalde meerwaarde bij de vervreemding van een onroerend goed ook aan bod. 


Wenst u een volledig overzicht te krijgen, schrijf u dan in voor het drieluik aan het voordelig tarief van 420 euro. Indien u echter interesse heeft in één bepaald onderdeel van het drieluik, dan kan u zich ook afzonderlijk inschrijven voor dat desbetreffend seminarie. 

 

Hoofdredacteur Belastinggids, Tax adviseur Liantis, Prof. FHS
Managing partner De btw-lijn, Prof. FHS
Erenotaris, Prof. KU Leuven en FHS
Prijs:
€ 420

Het seminarie duurt 10,5 uur. 

U heeft de keuze tussen: 

  • het seminarie FYSIEK volgen op locatie in BRUSSEL, of
  • het seminarie volgen via LIVESTREAMING (real time), of
  • het seminarie UITGESTELD bekijken (on demand). 


Iedere deelnemer ontvangt na het beantwoorden van de aanwezigheidsvragen en de afsluitende toets, zowel bij een seminarie op locatie, een real time- als een on-demand-seminarie, een attest erkend door de volgende instituten:

  • het ITAA (categorie A);
  • het I.B.R.;
  • het BIV;
  • de Vlaamse Balies;
  • de Nationale Kamer van Notarissen. 
di 6/12/2022 | 09:30 - do 15/12/2022 | 13:00

Brussel - Odisee

Odisee Brussel

Stormstraat 2
1000 Brussel
België

Op map tonen

Bereikbaarheid: De campus is heel gemakkelijk te bereiken: te voet of met de fiets, met het openbaar vervoer, of met de auto.
Het station Brussel-Centraal ligt op wandelafstand van de campus. Om vanuit Brussel-Centraal tot aan de campus te geraken, volg je vanuit de grote hal van het station de Keizerinnenlaan. De vierde straat links is de Stormstraat.
De campus is vlot bereikbaar vanop de kleine ring rond Brussel.

Parking: de deelnemers aan de seminaries en de causerieën (met uitzondering van de Grondige Snelcursussen) ontvangen een gratis parkingticket dat enkel geldig is voor de volgende parkings:

 

PRINT

PRINT

di 6/12/2022 | 09:30 - do 15/12/2022 | 13:00

Real time

Een realtimeseminarie wordt op een vooraf bepaalde dag en op een vaststaand tijdstip gegeven. Je kan rechtstreeks en interactief deelnemen. 

do 8/12/2022 - zo 8/12/2030 | Heel de dag

On demand

Een on-demand-seminarie is een opname van een seminarie. De deelnemer kan deze opname bekijken op een door hem/haar zelfgekozen tijdstip. 

Bib